Tijd voor een pauze

december 2023

 

Tijd voor pauze



Zoals je misschien hebt gezien in mijn agenda kun je voor de komende maanden even geen fotosessies inplannen. Voorjaar 2024 zal de agenda weer open gaan. Ik zal eerst in mijn nieuwsbrief aangeven wanneer mijn agenda weer open gaat om mijn trouwe volgers als eerste de mogelijkheid te geven zich aan te melden voor de beperkte plekken voorjaar/ zomer 2024.

Mochten er nog plekjes vrij zijn dan zal ik later ook op mijn social media aangeven dat er mogelijkheid is om een sessie in te boeken.

De tijd is voorbij gevlogen

Het afgelopen jaar heb ik veel leuke dingen kunnen doen Duitsland en Zwitserland met collega dierenfotograaf Melissa, kennismaken en fotograferen met collega dierenfotograaf Yvonne. Deelgenomen aan expeditie van Gronings Vuur, Zicht op Westerwolde en iets daarna was ik bij Moenieks in Vlagtwedde voor het 10 daags tuin en kunstevenement hier in de regio; Westerwolde Rijgt. Een nieuwe serie foto’s gemaakt voor hondenfotografie challenge Emerge. Mee gedaan aan de internationale wedstrijd voor dierenfotografen de PetphotographyAwards en mooie resultaten behaald. Natuurlijk alle leuke fotosessies met klanten en daarnaast sessies met mijn sponsorruiters Anne – Lene en Berber. Nog een uitstapje gemaakt naar het fotograferen op IJslandse Paardenwedstrijdenen tijdens NK en de WK IJslandse Paarden in Oirschot gefotografeerd. Na heel lang dromen eindelijk naar IJsland en daar dan ook nog mogen deelnemen aan een hondenfotografie cursus van Unleashed Education en daarna ook nog fotograferen bij IJslandse paardenstal Stablestop in het Noorden van IJsland.

Ontzettend gaaf allemaal, maar ook veel dingen die ik doodeng vond en flink buiten mijn comfortzone zijn. . Naar buiten treden voor challenges, awards en op evenementen en mijzelf promoten. Reizen naar het buitenland. Cursussen in een groep. Mijn hoofd is nog steeds druk bezig met het verwerken van alles. Het waren zo veel indrukken.

Winterslaap

Om te zorgen dat ik me goed blijf voelen ga ik dus deze maanden elk jaar even in winterslaap. Nou ja…winterslaap. Ik neem een pauze om weer terug te gaan naar mijn basis. Tijd om ruimte te maken in mijn hoofd en na te denken over wat ik nu echt wil.  Even geen verplichtingen en tijdsdruk. Als ik zin heb om op pad ga om te fotograferen dan wil ik mezelf ook ruimte geven om vreselijk slechte foto’s te maken, het moeten even los laten en fotograferen waar ik blij van word.

Komende maanden geen fotosessies

De komende tijd even geen fotosessies. Het is niet dat ik niets doe. Er staan bij mij gewoon heel snel te veel tabbladen open en dan wordt het een chaos. Nu druk ik even de pauzeknop in, zodat ik het stress gevoel uit mijn lichaam kan werken en  tijd heb om mijn hoofd leeg te maken. Ik doe mijn best om zo weinig mogelijk op social media te zijn, want voor ik het weet besteed ik te veel tijd op social media en ga ik helaas onbewust mezelf toch vergelijken met al het geweldige werk wat ik dan voorbij zie komen.

Hoofd leeg maken - Goed gevoel

Ik probeer in mijn leven en met mijn werk steeds meer op te letten en voor mijzelf een leven te creëren wat voor mij werkt en nee te zeggen als een opdracht voor mij niet aan de voorwaarden voldoet die voor mij belangrijk zijn. We zijn allemaal zo anders en uniek de invulling van je leven en waar je gelukkig van wordt ook voor iedereen weer anders is. Voor mij is het erg belangrijk dat tijdens het fotograferen de dieren, locatie, sfeer, de mensen en mijn gevoel allemaal goed zijn. Zodat ik de rust heb om lol te hebben, ontspannen foto’s te gaan maken en mijn onderwerp goed te leren kennen en met de omgeving echt te zien.

Ik wil hierbij mijn clan (mijn mensen) vinden die mijn werk waardevol vinden en opdrachten die bij mij passen. Alleen als ik goed in mijn vel zit en het goed voelt creëer ik de foto’s en kunstwerken waar ik blij van word

Error inside

Het klinkt misschien allemaal een beetje zweverig. Helaas is het er ergens bij mij en veel anderen mensen ontzettend ingehamerd dat succes is dat je kan goed werken onder flinke deadlines en een drukke agenda. Dat past niet bij mij. Ik krijg de zenuwen van werken onder tijdsdruk, in een hele drukke omgeving, in grote groepen mensen of als ik er geen goed gevoel bij heb. Dan komt er niets zinnigs uit mijn hoofd en handen. Het duurde lang voordat bij mij het kwartje viel dat ik het op mijn eigen manier mag doen in plaats van me constant aan te passen naar anderen.

Je beste leven

Ik ben van mezelf niet zo stoer, voorzichtig en vind het doodeng om iets nieuws te doen. Ik ben daardoor snel geneigd veilig te blijven doen wat ik altijd doe. Ik wil graag leren creatief te blijven, groot te dromen en me niet tegen te laten houden door angst of beperkende gedachten.

Daarnaast wil ik de tijd nemen om mezelf en mijn bedrijf te verbeteren. Nieuwe dingen te leren. Dus werkt het voor mij om voor na een tijd rustig aan doen, een stappenplan te maken en uit te werken voor de dromen en ideeën die ik heb. Mijn marketing en communicatie voor mijn werk aanpassen en duidelijk laat weten wat je van mij kan verwachten. Dit zodat ik in actie kom en het ook echt ga doen in plaats van het voor me uitschuiven en denken ooit later, als ik “groot ben” Dat het ik heel veel jaren lang gedaan en vind ik zo zonde. De afgelopen jaren hebben me nu wel geleerd dat er geen garanties zijn.



Toekomst

Wat ik nu al weet dat ik in de toekomst naar toe wil werken zijn

Fotosessies met actieve honden waar we rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen en van de natuur genieten. Gezellig samen op avontuur in de natuur.
IJslandse paarden kuddes of merries met veulens te fotograferen in weilanden in “the middle of nowhere”.

Fotograferen op locaties in de natuur met mooie zandpaden, heide, zandvlakte, op het strand als de Waddeneilanden in maar ook buiten Nederland, zoals IJsland, Wales, Schotland, Ierland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen.

Uiteindelijk voor mijn klanten hun favoriet foto’s van deze avonturen gave kunstwerken en producten creëren.


Sneeuw gezocht

Waar ik in de winter wel voor op pad ga.

Fotograferen in de sneeuw!

Een kudde IJslandse paarden fotograferen in de sneeuw. IJslandse honden in actie in de sneeuw. Kun je me hieraan helpen wil je foto’s van jou kudde IJslandse paarden en ben je in voor een samenwerking, laat het me weten. info@irisvanvelzen.nl



Tips

Vind je dit interessant en wil je weten wat mij helpt mijn hoofd rustig te maken (naast alle fijne dingen om mij heen zoals Henk, mijn dieren, natuur, vrienden en familie, een fijne plek in een rustige omgeving) zijn boeken, muziek, films en series.

Hier mijn tips:

Boeken

Voor inspiratie:

  •         The Creative Fight – Chris Orwig (lees en werkboek)

  •         Playing Big – Tara Mohr

  •         The Big Leap - Gay Hendricks

  •          Creative Calling – Chase Jarvis

  •         Steal like an artist/ Show your Work/ Keep on Going -  Austin Kleon


Om mijn hoofd stil te krijgen lees ik graag Engelse en Nederlandse feelgood boeken. Op dit moment de boeken van Sarah Morgan, Jessica Redland, Julie Caplin, Holly Hepburn, Holly Martin, Marijke Vos.



Muziek

Ik heb een playlist met muziek waar ik rustig van wordt met op dit moment onder andere; Asgeir Trausti, Bear’s Den, James Bay

Ik heb een playlist met muziek waar ik op dit moment vrolijk van wordt met onder andere; Kensington, Bastille, Supertramp, Mumford and Sons




Als ik een idee hebt zet ik dat in mijn Trello app.

Wat mij helpt bij het uitwerken van mijn dromen naar doelen is alles uit te schrijven en dan te gaan organiseren.

Ik vind het fijn om dat te doen in een planner en ben de laatste jaren fan van de succesplanner.



Samenwerken?!

Ik hou van samenwerken! Collega’s, ondernemers, vrienden om mee te brainstormen, kletsen, nieuwe ideeën uit te proberen. Heb je een idee? Denk je dat we elkaar kunnen helpen, laat het me weten. info@irisvanvelzen.nl